SEO за начинаещи: Как да опитимизирате снимките за вашия сайт

Време за прочитане на статията: 5-7 мин.

Защо SEO на снимките е важно?
Една снимка може много. Като се започне от това да привлече вниманието на посетителя на сайта към дадено съдържание и се стигне до това да генерира трафик към сайта ви.  Това не е единствената причина SEO на снимките да е важно.

Последното нещо, което бихте искали обаче е, потенциалният посетител на сайта ви да се откаже от идеята си, преди още сайтът да се е заредил. Една от главните причини хората да отпадат, преди да са видяли сайта ви е, че той се зарежда бавно. Често причина за бавното зареждане на сайта са снимките.

Според Нил Пател, един от лидерите в света на SEO 47% от хората в мрежата очакват сайтът да се зареди за по-малко от 2 сек. Други 40% отпадат, т.е. затварят табът с линка към вашия сайт, ако той зарежда за повече от 3 сек.

Гугъл ще отчете негативното изживяване, което са имали тези, решили да посетят сайта ви и отказали се от идеята, а това ще се отрази на неговия ранг.

Не на последно място – много хора предпочитат да разглеждат снимките в резултатите от търсенето, вместо текстовите резултати. Така, SEO на снимките е възможност да направите сайта си по-видим.

За да избегнете негативите и да се възползвате от възможностите, изброени по-горе, трябва да направите SEO на снимките, с които работите.

За кого е статия?
Тази статия е насочена към хора, които са начинаещи в сферата на дигиталния маркетинг.
Не е нужно да имате специални познания за SEO, макар, че ако имате обща представа, тя ще ви е от полза.

Какво ще намерите в нея?
Независимо от това, че статията е насочена към начинаещи в дигиталния маркетинг, тя дава достатъчно информация, за да направите прилично SEO на снимките, които възнамерявате да качите в сайта си.

Формат на снимките

Трите формата, които се използват за снимки в мрежата, са PNG, JPEG и GIF.
Разбира се, съвременните браузери могат да работят с всеки един от трите формата при това, без проблем. В същото време обаче, всеки формат има своите предимства и недостатъци.

В този смисъл, ако търсите пресечната точка между доброто качество на снимката и нейната оптимизация за търсещи машини, е добре да се придържате към следните правила по отношение на формата на файла:

  • JPEG – използвайте този формат, ако снимката е на хора, пейзажи, места, продукти;
  • PNG – е добър за графики, лога, текстове, скрийншот и когато имате нужда от снимки с прозрачен бекграунд;
  • GIF – кой не обича анимирани GIF-чета? Това е най-доброто приложение за този формат. Не го използвайте за друго.

Име на файла

Името на файла може да подобри представянето на сайта в резултатите от търсенето. Роботите на Гугъл не виждат, но могат да четат. Те не могат да видят какво има на снимката, но могат да прочетат името на файла. Възползвате се от това. Дайте на файла име, описващо това, което се вижда на снимката и същевременно съдържащо ключови думи. Това е добра идея за SEO на снимките за вашия сайт.

Когато става въпрос за снимка на продукт, изборът на име за файла е сравнително лесен. Ако на снимката се виждат червени дамски ботуши, №38, то името на файла ще е „червени_дамски_ботуши_38“. Разбира се, възможни са вариации, включващи променен словоред, като и синоними на отделните думи.

По-трудно е да се избере име на файл за илюстративна снимка. Да допуснем, че имате йога клуб, предлагащ комплекс от упражнения за медитация, които освобождават работещите жени от стреса и ги изпълват с радост. Всяка една от двете снимки по-долу може да се използва, като илюстрация на този продукт.

Подходящото име за снимката с камъните е: „кълбовидни_камъни_баланс_медитация _стрес“. Името на файла на другата снимка може да е „жена_ стрес_медитация_хармония_радост“.

Тук трябва да се отчете каква е целта, с която потребителят е въвел ключовите думи в търсачката, на какви асоциации ще го наведе снимката и дали тези две неща са в синергия, която ще доведе до клик. Поставете се на мястото на потребителят и си задайте въпроса: аз бих ли кликнал на тази снимка, ако търсех възможност да се освободя от стреса, чрез медитация?

Какво не бива да правите с името на файла на снимката
Не злоупотребявайте с ключовите думи. Име на файла, като: „дамски–обувки-най-добри-цени-разпродажба“ ще бъде приети от търсещите машини за спам. Алгоритъмът им ще засече опита за злоупотреба и ще го накаже, понижавайки ранга на сайта. Така, вместо SEO на снимката ще постигнете по-малка видимост на сайта.

Не запазвайте името, което камерата е дала на файла. Примери за име, което апаратът може да даде на снимката са: Р1011414.jpeg или IMG_20180106_140235.jpeg. Често, пренебрегвайки значението, което има името на файла за SEO на снимката, хората запазват „оригиналното“ име, дадено от камерата. Това не е добра практика.

Не наименовайте файловете по начин, който не означава нищо. Друга, недобра практика е, файловете да се наименоват по начин, който не значи нищо, напр. snimka_2.jpeg. Добре е да избягвате подобни наименования, те ще понижат SEO на снимката.

Оптимизирайте Alt tag-ът на снимката

Alt tag-ът включва текст, който е алтернатива на снимката. В случай, че браузерът не може да зареди снимката, на нейното място ще се покаже текстът в Alt tag – а. Този текст е видим и когато позиционирате курсора на мишката върху снимката и го задържите там (дали е видим наистина, зависи от настройките и вида на браузера).

Тъсещите машини харесват Alt текстовете и ги разбират, използвайте това за SEO на снимките, които ще качите на сайта си. Алтернативният текст дава по добър контекст и описание на снимката. Това помага на търсещите машини да индексират снимката правилно.

Добра практика за SEO на снимката е алтернативният текст да съдържда до 125 знака. В противен случай е възможно той да бъде „отрязан“ частично при визуализацията.

Alt текстът дава възможност да опишете модела, серията на продукта, ако са ключови думи, използвани при търсенето му.

Един зоомагазин може да напише следните Alt текстове за долната снимка:


Alt текст: Кученце

По-добър аlt текст: Малко кафяво кученце, порода булмастиф

Много добър аlt текст: Малко кафяво кученце, порода булмастиф, с бели петна по лапите. Седи на пода и гледа умно. На врата си има червена каишка.

Последният текст съдържа 123 знака, което е под ограничението. Същевременно този обем е достатъчен, за да се даде сравнително пълно описание на снимката, при това съдържащо достатъчно ключови думи.

За да проверите дали алтернативният текст е добър – помолете някого да затвори очи, прочетете му текста и после му покажете снимката. Ако това, което си е представил, когато е чул текста, е близко до това, което е видял на снимката, текстът е добър, а задачата ви да направите SEO на снимката, изпълнена.

Какво да не правите с Alt текста
Не използвайте Alt текст за декоративните снимки, като тази с кученцето, по-горе. Търсещите машини може да накажат сайта за т.нар. свръх оптимизация (over-optimization).

Размер и големина на файла

Тук SEO на снимките за търсещи машини се свежда до това да се намери добър баланс между качеството на изображението и неговите размер и големина.

Има две метрики, които са от значение за снимките на сайта ви – размерът (или площта на снимката – мястото, което заема на екрана) и големината на файла (мястото, което файлът заема на хард диска ви). Площта на снимката се мери в пиксели (pixels – px). Дименсиите са широчина (width) и височина (height). Размер 640х426 означава, че снимката е широка 640 пиксела и висока 426 пиксела.

Големината или както на жаргон се казва „тежестта“ на файла се мери в KВ и силно нежеланите за онлайн снимки MB.

По отношение на големината на файла, нещата са относително ясни. Ето защо може да се дадат репери, които да служат за отправна точка. Според Кодекса на Уърдпрес, големите снимки с високо качество трябва да са между 60KB и 100KB. Малките сники трябва да са близко до и под 30K. Това е относимо към снимки, които ще се използват в бизнес блог.

Продуктовите снимки в един онлайн магазин е добре да се движат в границите от 80-150 KB.

Главната снимка на началната страница на сайта ви трябва да е максимум 250-350 KB.

По малко по-сложен начин стоят нещата с размерите на снимките или площта, която те заемат на екрана. Причината е, че те зависят от темата на сайта и от други неща. Все пак, един ориентир може да е начинът, по който WordPress форматира снимките. Когато качите снимка там, освен оригиналното изображение, автоматично се създават и три негови версии – голяма, средна и малка снимка:

  • Голяма (по подразбиране 600px)
  • Средна (по подразбиране 300px)
  • Умалена (по подразбиране 150px)

Това са размери за широчината, височината зависи от съотношението между нея и широчината. Тези размери могат да се променят, но това не е по темата за SEO на снимки.

Друг репер може да бъде широчината на текстът, който илюстрирате със снимката. Ако то, например, е 690 px, няма полза да качите снимка с широчина 860 px, така или иначе на дисплея ще бъдат показани 690 px.

Размерът и големината на една качествена снимка могат да се редуцират значително и това да остане незабележимо за човешкото око, когато я гледа на екран – телефон, таблет, лаптоп, компютър. Това е факт, който трябва да отчетете, правейки SEO на снимките, с които работите.

Как да форматирате снимката си?

Има три основни възможности да промените размера и големината на една снимка, за да подобрите нейната SEO – преоразмеряване (resize), изрязване (crop) и компресиране (compress).

Преоразмеряването променя площта на снимката, но запазва съотношението между широчина и височина. Ако снимката, която преоразмерявате е правоъгълна, след като я преоразмерите, тя пак ще е правоъгълник, няма да стане квадрат.

В случай, че имате нужда от снимка с точно определени пропорции, вероятно изрязването ще ви свърши работа. При него съотношението широчина – височина може да се промени.

Компресирането е лесен начин да редуцурате размера на дадена снимка. Обикновено приложенията за компресиране премахват скрити данни от изображението. Такива може да са допълнителни цветови профили и мета данни, като геолокация, на която е направена снимката. Подобни данни не допринасят особено за качеството на снимката, но увеличават нейния размер и в този смисъл не са необходими. Използвайте компресирането за SEO на снимките, които ще качите на сайта си.

Happy  SEO на вашите снимки!

Покажи тази статия на тези, които се интересуват от темата или я сподели с приятелите си във Facebook.

Leave a Comment

Scroll to Top