Онлайн Маркетинг

SEO за начинаещи: Какво е „ключова дума“

Ключови думи за SEO

„Ключови думи“ (keywords) са думата или фразата, която хората въвеждат в търсачката, когато искат да намерят нещо. Те се наричат още „заявки за търсене“ (search queries).

Наличието на думата „ключови“ в термина идва от връзката му с оптимизацията за търсещи машини (SEO). В този контекст, „ключова дума“ е темата, за която се отнася дадено съдържание от вашия сайт. В случай, че сведете цалото съдържанието на дадена страница от сайта си (текст, снимки, видео и т.н.) до една единствена дума или фраза, тази дума или фраза е основна ключова дума за страницата ви. Ключовата дума е връзката между това, което потенциалните ви клиенти търсят и съдържанието на сайта ви.

Като собственик на сайт или човек, създаващ онлайн съдържание, бихте искали ключовите думи на страницата да са релевантни на това, което хората въвеждат в търсачката, защото така шансовете ви да сте видими в резултатите от търсенето се увеличават. Разбирането на ключовите думи е предпоставка да създадете по-добре работеща продажбена фуния, като генерирате повече органичен трафик.

 

Защо ключовите думи са важни?

  • Ключовите думи са важни, защото те са един от фундаментите на SEO. Правилната стратегия, свързана с ключовите думи, е рецептата за дългосрочна възвращаемост на инвестициите в дигиталния маркетинг. Един от основните фактори, от които зависи мястото ви в резултатите от търсене (SERP) са именно ключовите думи. Доброто място в SERP ще ви доведе добро количество органичен трафик.

 

  • Важната характеристика на трафика е качеството му. То е по-важно от количеството. Ако продавате топки за билярд и страницата ви е оптимизирана за думата „топки“, на нея ще попаднат и хора, които търсят футболни топки. Това ще увеличи трафика, но не и резултатите ви. Качественият трафик е функция на начина, по който работите с ключовите думи.

 

  • В случай, че решите да рекламирате в резултатите от търсенето, ще трябва да изберете ключовите думи, които да активират рекламата ви. Тук правилният подбор на ключови думи също е от критично значение. По-точно, способността ви да подберете ключови думи, които са свързани с намерение за покупка. Ключовата дума „мъжки ризи XL“ може да покаже рекламата ви на човек, който просто проучва какви ризи с този размер се предлагат. Той не е на вълна купуване. Човекът може и да кликне на рекламата ви (за което вие ще платите), но едва ли ще купи.

 

  • Проучвайки ключовите думи, повишавате разбирането си за това какво търсят клиентите ви. По този начи ще можете да обвържете стойностното си предложение, а и съдржанието си с техните потребности. Проучването на ключовите думи често е източник на идеи за по-добър бизнес.

 

Какво е „Дълга опашка от ключови думи“

„Дългата опашка“ (Long-Tail Keywords) е концепция, която можете да използвате, когато изграждате стратегията си за избор на ключови думи. Тази концепция ще ви помогне да се конкурирате успешно със сайтове, които вече са завоювали челни позиции в резултатите от търсене. Стратегията, базирана на „дългата опашка“ ще ви е от полза и ако сайтът ви е сравнително нов, както и ако не е нов, но досега не сте предприемали действия за оптимизацията му.

Как се формира дългата опашка

Представена схематично, концепцията за „дългата опашка“ изглежда така:

 

крива на търсенето на ключови думи

По хоризонталата са подредени ключовите думи, класирани според броя на търсенията с тях. По вертикалата се представя абсолютният обем на това търсене. Кривата, която се вижда на схемата, се нарича „крива на търсенето“ (search demand curve). Тя се базира на всички търсения изобщо, не на търсенията по конкретна тема.

Основният извод, който може да се направи от кривата е, че 70% от думите, въвеждани в търсачките, са от т.нар. дългата опашка. Броят на търсенията с тях е по-малък, като търсене на единична дума, но разгледани, като съвкупност от думи и търсенията, свързани с тях, те не отстъпват на най-често търсените фрази, напротив.

 

Пример:

Да разгледаме три ключови думи: А – „рекламна агенция“ (1 хил. – 10 хил.); В – „дигитална агенция“ (100 – 1000); С – „дигитална реклама“ (10 – 100). В скобите са представени броя месечни търсения, според инструмента за планиране на ключови думи на Гугъл. А, В и С са буквите, с които са заменени думите на долната схема, която надрасках набързо, за целите на примера.

 

крива на търсенето пример

Схемата е базирана на максималния брой търсения и има само една цел – да покаже начина, по който се формира дългата опашка.

Причината да се спра на въпроса за формирането на дългата опашка е, че в практиката има неразбиране за това какво е тя и как се образува, при това не само в България.

Широко разпространеното мнение е, че ключовите думи в дългата опашка са:

  • по специфични;
  • съставени са от три и повече думи.

Ако въведете в Гугъл „Long-Tail Keywords“ ще видите следното определение: Long tail keywords are those three and four keyword phrases which are very, very specific to whatever you are selling. Ключовите елементи на това определение са „три или четири думи“, „които са много специфични“. Всъщност истината е малко по-различна, а повче по тази тема можете да видите тук.

Пример, по повод на дългата опашка, както погрешно се разбира, може да се даде с: „дамски ботуши“, „червени дамски ботуши“, „червени дамски ботуши № 38“. Оптимизация, базирана на логиката „добавяй думи, за да постигнеш специфичност“, трудно ще даде добър резултат, защото сайтът, който излиза на първо място при търсене с „дамски ботуши“, най-вероятно ще запази позицията си и за другите термини.
Това, което подрежда думите в опашката, не е специфичността им, нито дължината им. Мястото им се определя според броя търсения с тях. Не може да се отрече обаче, че много често специфичността на даден израз е свързана с броя думи в него.

Как да използвате концепцията за дългата опашка, за да постигнете целите си?

Като цяло разглежданата концепция е развита с идеята да се покаже потенциалът на дългата опашка. Основният извод, който може да се направи от нея е, че е по-добре да се фокусирате върху 4 думи с по 500 търсения месечно от дългата опашка, отколкото върху една базисна дума, която е с 1800 търсения, но за която конкуренцията е доста по-ожесточена. Логиката е, че ще генерирате същия органичен трафик, но по-лесно ще постигнете добро класиране в резултатите от търсене с дума от опашката.

Нормално е, основните думи, които се въвеждат най-често в търсачките, да са и думите, за които има най-силен интерес от страна на онлайн бизнеса, който се стреми да привлече органичен трафик. От тук и конкуренцията за тях е най-силна.

Спецификата обаче не е по-маловажна от броя търсения. Да сравним две заявки:

  • авточасти софия;
  • авточасти крайслер.

Двете фрази са с еднаква дължина. И двете са специфични. Със сигурност „авточасти софия“ е с далеч повече търсения от „авточасти крайслер“. Т.е. втората ключова дума е на опашката, което се дължи на спецификата и. Ако продавате части за „Крайслер“, обаче, ще ви е по-важно да се класирате добре за втората фраза. Трафик от хора, които търсят авточасти в София, но за марката „Рено“, няма да ви свърши особена работа.

Един бонус към темата – новите ключови думи (New Tail). Това са думи, които се въвеждат за първи път в търсещите машини.

 

крива на търсенето на ключови думи, включваща и нови думи
Източник: dejanseo.com.au

Разгледани, като обем от общите търсения, те са около 15%, което никак не е малко. Оправдано е да се помисли за тях.

И финално: един от проблемите с ключовите думи в България е, че те често са с малък обем търсене. Това не трябва да ви притеснява. Замислете се, какво щеше да констатира покойният Стив Джобс, ако през далечната 2007 г., когато „Ейпъл“ представи iPhone, беше проверил броя на търсенията за „тъч скрийн“.

 

Ако мислиш, че тази статия ще е от полза на някой твой приятел, сподели я!