Сторителинг – защото работи и защото го можеш

Ако утре хванете златната рибка, не бързайте с трите си желания. Тя вече е стара и изморена. Едва ли има сили да изпълнява желания. Спомнете си, че за първи път е хваната през далечната 1833 г., в приказката на Александър Пушкин „Сказка о рыбаке и рыбке“ (Приказка за рибаря и рибката). От тогава до сега е минало много време. Представете си колко пъти е хващана, колко неразумни желания е трябвало да изпълни и колко огорчава и изморява всичко това. А и времето си казва думата. Енергията и силата на младостта са си отишли, а на тяхното място се е настанила старческата немощ.

Бъдете добри към рибката, проявете човещина, но не я жалете, ако ви каже, че са и останали сили, колкото да ви дари с едно умение. Не се колебайте и кое да е то.

Ако вашата цел е успешен онлайн бизнес, умението е сторителингът.

Това е умението, което може да създаде вашия онлайн бизнес и да го изстреля до това приказно място, на което не вие търсите клиентите си, а те търсят вас. Не вие продавате, те купуват.
Тази статия ще ви накара да повярвате, че вие можете да разказвате истории и ще ви заведе до първия ви опит да го направите.

Какво е сторителинг?

Сторителингът или разказването на истории е съдържание, в което по естествен начин се преплитат история, въздействаща емоционално аудиторията ви и вашият бизнес. Основните цели при разказването на истории са, да спечелите войната за вниманието на аудиторията, да създадете емоционална връзка с нея и тя да ви запомни. Това е. Нищо друго.

Какво не е сторителинг?

Сторителингът не е форма на реклама и не е продажбена техника. Когато разказвате история, не рекламирате продукта си и не го продавате.

Дори една буква от историята ви да звучи като оферта, историята се превръща в рекламен разказ, тип „платена публикация“ и това вече не е true story (истинска история).

Защо разказването на истории работи?

Ефективността на историите може да се обясни с начина, по който работи нашият мозък. Една въздействаща история води до активиране на значително повече центрове на мозъчна активност от един факт, например. Това е и причината послания, поднесени като история, да се запомнят 20+ пъти повече от тези, които са базирани на факти.

Освен това, добре разказаната история води до отделяне на невротрансмитера допамин. Това вещество, подобно на серотонина и ендорфините, е биохимчната основа на щастието. В случая не това е важно, обаче.
Кратковременните колебания в допаминовата активност са свързани с психични процеси, като мотивация и концентрация. Резултатът е, че хората запомнят по-лесно и с по-голяма точност.

Всъщност, за да си отговорим на въпроса, защо историите ни харесват, няма нужда да се опираме на биохимията. Въздействат ни, защото всички обичаме добрите истории. Обичаме да слушаме истории, обичаме да ги разказваме. Разказваме на другите за себе си, на другите за третите, на себе си за другите, на себе си за себе си. Непрестанно слушаме или разказваме истории. И да, ние си разказваме истории за марки, продукти и услуги.

Можете да се възползвате от това, за да изградите солидна основа на вашия онлайн бизнес.

Какво можете да постигнете с добрата история

1. Ще завладеете вниманието на аудиторията си. Едно от нещата, които съм запомнил от Самюел Кук, чиито бизнес е базиран изцяло на сторителинга, е: понеже никога не е било по-лесно да направите историята си достъпна за всички, никога не е било по-трудно да спечелите вниманието на аудиторията. Помислете за това.

2. Ще чуят посланието ви и ще го запомнят. Според някой проучвания, среднодневно един човек „консумира над 100 хил. дигитални думи“. Съдържанието, което създавате е част от тях. Ако към това добавим естествената склонност на човешкия мозък да се освобождава от ненужната информация, като я забравя, се вижда, че не е лесно да ви запомнят.

Замислете за вчерашните си срещи с брандове, продукти и услуги, под формата на чуто, видяно, прочетено. Колко от тях си спомняте? Ще ги помните ли след седмица?

Да си „обикновен човек“, които има „нормален онлайн бизнес“, оставящ трайна следа в паметта на потенциалните клиенти, наистина е постижение, което си заслужава усилията.

3. Ще се ангажират. Да ангажирате аудиторията си е може би най-трудното нещо в онлайн бизнеса. По-трудно дори от това, да продадете. Една от основните причини множество онлайн бизнеси, да се провалят е, че бързат да продават, преди да има на кого.

Потенциалните купувачи са ангажирана аудитория, за която има специален термин – „квалифициран лийд“.
С „уникална възможност на невероятна цена, за ограничен период от време“ няма да ангажирате аудиторията си. На хората им е дошло до гуша от това.

Това, с което можете да ги ангажирате, е добрата история. Добрата история е ангажираща, защото хората я преживяват, приемат посланието и като свое, индентифицират се с героите в нея.

4. Ще спечелите конкурентно предимство. Каквото и да правите – и друг го прави. Колкото и специфичен да е клиентският ви сегмент – и друг се бори за него. Да имате конкурентно предимство означава клиентите ви да имат конкретен отговор на въпроса, защо купуват точно от вас.
Сега вижте конкурентите си. Кой от тях използва сторителинга? Най-вероятно никой.

Разказването на истории ви позволява да се срещнете с клиентите си в ранната фаза на тяхното пътешествие към покупката. Така, когато те се срещнат за първи път с конкурентите ви, това ще е среща между непознати, а вие някой, когото вече познават и може би харесат. Може да сте стигнали и до там, че да сте някой, на когото имат доверие и са склонни да работят с него.

Сторителинг на практика

LEGO Филмът

Ще започна с LEGO Филмът. Основната сюжетна линия в него е, историята на обикновения работник Емет, а посланието, прикрепено към нея е, че всеки може да бъде специален. Трейлър на филма може да се види тук. Той не може да замести пълнометражната 3D анимация, но дава известна представа за какво става въпрос. Така, че вижте го, преди да сте прочели следващите редове.

Кадър от LEGO Филмът

Филмът има всичко, от което се нуждае добрата история. Като се започне от проблеми на съвременното ни болно общество, мине се през послания, изпълнени с мъдрост, любов с хепи енд и се свърши с екшън, поддържащ интереса и напрежението. Но не това е причината да започна с този филм.

Основната причина е, да покажа силата на добрата история. Филмът обръща стандартния модел за реклама на 180°. Не Лего плаща за реклама. Аудиторията плаща, за да види историята, разказана от бранда. При това, постъпленията в боксофиса са впечатляващите $ 460 млн.

Тези пари, обаче, са далеч по-маловажни от стотиците хиляди фенове на марката, които историята е създала. Замислете се за истинските резултати – начинът, по който брандът се позиционира в умовете и сърцата на потенциалните си клиенти, малчуганите; въздействието, което филмът има върху родителите им (които купуват играчки) и т.н.

Другата причина да започна с тази история е за да предизвикам у вас стандартното възражение : тези неща изискват много пари.

Това всъщност не е вярно!

Да видим още една история, която го доказва.

Impossible Is Nothing – Messi ( adidas commercial )

Адидас и историята на футболната звезда Лионел Меси, зад която стои посланието „Няма нищо невъзможно“

Лионел Меси в рекламата на Адидас

Историята е за това, че всяко изпитание е възможност. Преминавайки през него се учим, трупаме опит и изграждаме умения, които в последствие ни помагат да постигнем по-високи цели.
Проблемите с хормона на растежа, които Лионел е имал, е история, която докосва и би трябвало да мотивира и вдъхновява. Не мисля, че става така, обаче.

Лично на мен черното и сивото са ми в повече. Бих казал, че действат по-скоро подтискащо, отколкото вдъхновяващо. Няма го темпотото, правещо историята увлекателна. Музикалният фон не допринася с нищо. Повтарящият се рефрен навежда на асоцииации с досадните мелодии на дигиталните игри.

Не съм убеден и в това, че историята и продуктът се преплитат по естествен начин. Никъде в клипа не намирам естественото място на модела спортни обувки, заради който е направено филмчето.

Зад този клип стоят сериозни пари, професионален екип и всичко останало. Това, обаче, не е стигнало за да се получи истинска история.

Нека сега видим историята, която и ти можеш да направиш

Welcome to Dinovember

Един писател Риф Тима (Refe Tuma) и съпругата му Сюзън ежегодно посвещават месец ноември на това, да убедят четирите си деца, че докато те спят, пластмасовите им динозаври оживяват и правят бели.

Сутрин, когато децата се събуждат, виждат поредните пакости, които динозаврите са направили. Вижте ги и вие и преди да прочетете следващите редове, опитайте се да си отговорите на въпроса: кое прави тази история важна и защо тя застава редом до брандове, като Адидас и Лего?

Причините да избера историята са три. На първо място, това не е история на добре познат глобален бранд. Този сайт също не е насочен към глобалните брандове. Той е предназначен за хората, които едва прохождат в дигиталния маркетинг.

Другата причина е, че зад създаването на историята не стоят големи пари. Тя може да се направи за жълти стотинки – буквално. Всичко, което ви трябва е комплект пластмасови динозаври и смартфон. Е, малко вдъхновение и хранителни продукти няма да са излишни.

Главната причина да се спра на историята е, че в нея има всичко, което е необходимо, за да се превърне в true story. Ето защо:

1. Зад историята стои кауза. Ще цитирам част от текста на Риф: „Защо го правим? Защото не искаме в епохата на iPad и Netflix децата ни да пропуснат възможността да преживеят чудо и въображението им да закърнее. Във времето, в което отговорът на всеки въпрос може да бъде намерен в Интернет, искаме децата ни да изпитат мистиката на една загадъчност“.

Дали си давате сметка или не, първият въпрос, чиито отговор търси потенциалният ви клиент е не какво правите, а защо го правите. Дали това, което правите ви е мисия и призвание или просто работите „за паричка“.

2. Историята има запомнящо се послание: „Детството отлита бързо, направете така, че да е забавно за децата ви (за да им останат добри спомени – б.а.)“.

3. В тази статия е разкрита тайната формула на добрата история – „Всичко, което ви трябва е малко време, енергия, креативност и няколко пластмасови динозаври“.

4. Историята се преплита с продуктите, който Риф продава, по съвършено естествен начин.
Сигурен съм, че дори не сте го забелязали. Той не рекламира продуктите си, не ги продава. Той е привлякал внисманието ви с историята, която ви е „продала“ резултата от продукта – децата ви може да имат щастливо детство, изпълнено с чудеса, които разпалват тяхното въображение. Вие сте тези, които могат да ги спасият от бездушната мрежа, която превзема душите им и ги опустушава. И за това не се изисква много.

Риф знае, че хората обичат да купуват, но мразят да им продават, затова е решил да остави преценката дали да купите книгите му на вас.

Надявам се историята на Риф да ви е убедила, че можете да създадете своята true story и за това не ви трябват футболни звезди и купища пари. Всичко, което ви трябва е креативност, време и вдъхновение. Мотивацията и вдъхновението идват от добрите примери. За това – представям ви най-добрата бизнес приказка, на която съм попадал някога. Надявам се тя да ви вдъхнови достатъчно, за да поставите началото на първата си история още днес.

Google Search: Reunion, създадена от подразделението на гиганта в Индия

Ако някога бъде написана „Христоматия по дигитален маркетинг“, главата Сторителинг задължително трябва да започва с тази история. Няма нужда да разбирате езика – дори дума от него, за да почувствате това, което изживяват героите в историята и да се просълзите.

Няма нужда дори да знаете за това, че обособяването на Индия и Пакистан, преди около 70 г. е разделило много хора и историята от клипа е тяхната история.

Безкрайно ясно става и това, как Гугъл добавя стойност към живота на хората. Това е показано, без да е натрапчиво и без да има и нотка на рекламно звучене.

Не харесвам Гъгъл, никак даже (и с вас ще е така, колкото повече навлизате в дигиталния маркетинг), но не мога да отрека, че тази история ме прави по-лоялен към бранда.

Да обобщим

  • Зад добрата история стоят кауза и послание, които се преплитат по естествен начин с начина, по който продуктът ви добавя стойност към живота на потенциалните ви клиенти;
  • За да създадете добра история, не ви трябват футблони или фолк звезди и купища пари. Трябват ви вдъхновение, креативност, време и енергия;
  • Усилията да придобиете умения в областта на сторителинга си струват, защото това ще ви даде конкурентно предимство и ще ви изведе на ниво, на което не вие търсите клиентите си, а те търсят вас;

Вярвам, че тази статия е достатъчно мотивираща, за да направите следващата крачка – да разкажете първата си история. Не отлагайте, защото мотивацията спада бързо. Утре ще ви е по-трудно от днес и „утре“ често значи „никога“. Днес обаче тези, с които се конкурирате, вероятно действат, а резултатите са следствие на действията.

Leave a Comment

Scroll to Top