Онлайн бизнес за счетоводители: 3 начина за намиране на нови клиенти

Онлайн бизнесът дава купища възможности, които счетоводителите пренебрегват. Същевременно, голяма част от тях не са доволни от клиентите, които имат. Нямат достатъчно клиенти или имат, но ги обслужват на ниска цена.

Тук посочвам три начина, по които да проверите дали онлайн бизнеса е нещо, с което си заслужава да се занимавате. Това, в което съм сигурен, е че той  е най-добрият начин да достигнете до клиентите, които бихте искали да имате.

Това не е статия за онлайн бизнес, това е статия, която може да провокира интересът ви към онлайн бизнеса.

1. Постигни умно конкурентно предимство

Виж резултатите, които ще генерира Гугъл, при търсене на „счетоводни услуги“. Като две капки вода, нали? Кой сме ние, какво правим, колко струва.  По принцип информационният сайт има своето място, но хората не са машини за купуване. Те обмислят, проучват и едва тогава купуват.

Възползвай се от възможността да срещнеш потенциалния си клиент, преди да е стигнал до фазата на покупката. Да създадеш отношения с него по пътя му към нея и когато е готов да купи, вече да ти има доверие и да те приема за експерт. Хората работят с хора, на които вярват.

От статията Направи първата стъпка в Inbound marketing още сега можеш да научиш кои са фазите, през които преминава потенциалният клиент, докато стане реален клиент.

2. Тествай силата на социалните медии


Създай усуга, каквато другите нямат и направи бизнес страница във Фейсбук, на която да я позиционираш. Бизне страница, а не фирмена страница. Не я брандирай.

Бърза счетоводна помощ, как ти звучи?

Разбира се, това не е темплейт на реклама. Това е сурова скица, по която много трябва да се мисли и пипа. Скица, за която не използвах дори Canva.

Самата идея също не съм я обмислял. Просто ми хрумна, на прима виста.

Линкът : Реши ги веднага (в чиито край, в бързината, пропуснах да сложа !), може да води към страница на сайта ви, на която има чат (има чудесни безплатни приложения).  Самата страница може да е от типа FAQ. Важен е чатът и възможността да осъществите жива връзка с потенциалните си клиенти.

Това, което остава да направиш, е да пуснеш реклама във Фейсбук с новата си услуга. Ако никога не си го правил, просто постни на страницата и използвай бутона „Подсили“. 5 дена и 10 долара са достатъчно, да се ориентираш за какво става въпрос. После лесно сам ще можеш да пресметнеш колко пари и за колко дни си струва да сложиш.

Знам какво си мислиш, но си заслужава да се изтърпи. Истинското предизвикателство тук е друго.

То е да не допуснеш страницата ти във Фейсбук да се превърне във форум за консултации, който ще се напълни със счетоводители. От описанието на страницата и материалите, публикувани на нея, трябва да става недвусмислено ясно, че това не е място, на което да попиташ: „Какво е данъчното третиране на овехналите марули на леля, която продава на фермерския пазар в Мелмак?“. Това е страница, на която хората питат: Как да разбера дали всичко в счетоводството ми е наред? Достатъчно ли е това, че счетоводителят ми твърди, че е така? Как да си избера счетоводител? Т.е. това трябва да е страница на която да събереш хора, използващи счетоводни услуги. Не счетоводители. Счетоводителите не ти трябват, защото няма да ти станат клиенти.

3. Закачи се за очеваден проблем и го превърни в машина за нови клиенти

В отношенията между счетоводителите и техните клиенти има няколко пробойни, с които никой не се занимава. Това е добра възможност, от която си струва да се възползваш.

Един пример: „Счетоводителят ми не ме разбира“. Чувал съм го от десетки, ако не и от стотици хора. Всички те биха се зарадвали на онлайн наръчник „Как счетоводителят ви да започне да ви разбира. 10 начина, проверени в практиката“.

Мислите, че ще ви е трудно да го направите? Едва ли. Първо, не трябва да е дълъг. Ако е по-кратък от 10-15 страници, клиентите ще са ви благодарни, повярвайте. Никой няма да прочете 50 стр. тип бяла книга. Ако е по-кратък от 3 няма как да е наръчник – първа корица, една страница, втора корица. Не става, нали?

Добре е да е оформен читаемо и да има подходящи илюстрации. Да го напишете с кратки изречения, използвайки речника на вашия клиент. Ако е от поколението Z, например и напишете „има тонове възможности“, ще ви разбере по-добре отколкото, ако напишете „ има редица благоприятни възможности“.

Наръчника ще разменяте за имейла на клиента си. Т.е. вие му давате наръчника, той ви дава имейла си. Ето че вече сте се запознали. Сега остава да започнете да изграждате отношения.

Част от хората, които са ви дали имейла си, с интерес биха прочели писмо, в което описвате 10 неща, които всеки собственик на бизнес трябва да знае, за да избегне данъчни проблеми.

Сега тук някой може да си помисли, ама за какво ми е всичко това, той човекът си има счетоводител, защо иначе ще се интересува от наръчника и т.н. Има си, но не се разбират. Освен това, човекът си има приятели, който пък може да си търсят счетоводител и той да ви препоръча.

Важно е да обърнете внимание на това, че може да използвате сайта си, за да събирате имейли. Имейлите са начин да влезете в лични отношения с потенциалните си клиенти, да създадете отношения с тях и в крайна сметка част от тях да ви станат реални клиенти. Едно е да кажеш на някого „Здравей, Петре, писахме си вече, сега ти се обаждам…“, когато му звъннеш по телефона с предложение. Друго: „Здравей ъъъ, обаждам се от счетоводна кантора…“.

Leave a Comment

Scroll to Top