Маркетингът, който не дразни, а хората го харесват

Какво правиш, когато си в колата, слушаш музика по радиото и пуснат рекламния блок? Сменяш станцията? А когато гледаш филм по телевизията и го прекъснат, за да излъчат рекламите? Сменяш канала?

И аз правя така.

Какво направи последният път, когато трябваше да си купиш нещо? Влезе в Гугъл и проучи как стоят нещата, а после направи своя избор?

Какво правиш обикновено в Интернет? Търсиш информация, забавляваш се във Фейсбук, гледаш клипове? Всъщност Фейсбук и видеото също са вид информация.

Коя е единствената дума, с която би дал определение за Интернет? Информация? Става, нали?

Какво би била глобалната мрежа без информация? Тъжно и самотно място, в което няма никой. Една пустиня.

Сега да свържем казаното до тук с бизнеса. Ако рекламите са причина да смениш станцията на радиото или канала на телевизията, сигурно ще се съгласиш, че традиционният маркетинг отдавна не работи. От друга страна, ако си съгласен, че Интернет = информация, вероятно ще си склонен да допуснеш, че в създаването на информация може да има бизнес.

Има една маркетингова концепция, чиято философия е, че можеш да спечелиш клиенти, без да ги притискаш да гледат или слушат нещо, което не искат и не ги интересува. Вместо това, можеш да създаваш информация, която хората търсят (въвеждайки израз или дума в търсачките). Това ще бъде информация, която ще е полезна за тях. Те ще знаят, че ти си я създал и ще те свържат с нещо, което им е било от полза. Това ще ти даде възможност да изградиш отношения с тях, като ги ангажираш с ново полезно съдържание, с времето печелиш доверието им и това те позиционира, като експерт и в крайна сметка те стават твои клиенти. Не защото си наврял продукта си в лицето им, а защото си им помогнал да вземат информирано решение.

Връзката ти с тези хора не приключва до тук.

Нека пак се върнем към последния път, в който си се информирал за нещо през мрежата. Какво друго направи? Попита ли приятелите си? Ако си го направил, то е защото ги познаваш и им се доверяваш. Твоят клиент също има приятели, а и ти си му приятел (дори и да не сте се виждали лично), защото сте изградили доверие помежду си и той те е възприел, като експерт. Логично е той да препоръча един свой приятел на друг, нали? Особено, ако е останал доволен от това, което си му продал. Така твоят клиент става твой промоутър (не се сещам за българската дума), освен това остава твой лоялен клиент.

Маркетинговата концепция, в чиято основа е идеята да изграждаш отношения с клиентите си, е известана, като inbound marketing (тук се сещам за българската дума, харесвам чистотата на българския език, но няма превеждам израза).

Концепция inbound marketing е част от съдържанието на учебната дисциплина „Онлайн бизнес“, една от трите ключови дисциплини в магистърската програма „Дигитален маркетинг“

Следващата инфографика ще ти помогне бързо и лесно да разбереш идеята на inbound marketing – а. Взел съм я от voltierdigital.com

Leave a Comment

Scroll to Top