Какво е дигитален маркетинг и за всеки ли е

Какво е дигитален маркетинг?

Не, че това е важно, но зад термина „дигитален маркетинг“ стои едно леко объркване.

Ако напишете в Гугъл „Какво е дигитален маркетинг?“, резултат №1 ще е Уикипедия, в която се казва: „Дигитален маркетинг е вид маркетинг, който използва цифрови рекламни канали за комуникация за разпространение на продукти и услуги на максимално широка аудитория, за да се популяризира успешно дадената стока“.

„Цифрови канали“ са телевизията, радиото, даже някои билбордове.

Същата заявка за търсене, но написана на английски води до резултат с №1 статия в блога на HubSpot, според която: „Дигиталният маркетинг е „шапката“ на всичките ви онлайн маркетингови дейности. … Дигиталният маркетинг, с други думи е всяка фома на маркетинг, съществуваща онлайн“.

Има една статия на Миланка Славова, публикувана в „Икономически и социални алтернативи“, със заглавие „Дигитален маркетинг“. Във тази статия тя е написала: „Дигиталният маркетинг има два основни компонента: интернет маркетинг и маркетингът в различни от интернет дигитални канали“.

Казано просто, ясно и вярно.

Дигитален маркетинг е всеки маркетинг, който се осъществява чрез дигитални технолгии. Интернет е дигитална технология, а маркетингът базиран само на нея е онлайн маркетинг или интернет маркетинг. Т.е. онлайн маркетингът е една от формите на дигитален маркетинг.

Ако се чудиш, защо написах всичко това – заради объркването, с което започнах. В България е прието „дигитален маркетинг“ и „онлайн маркетинг“ да се използват, като синоними. И аз така правя, използвам ги като синоними. Включително на този сайт. Получавам упреци за това, но продължавам да го правя. Който има опит в онлайн маркетинга знае защо.

Един термин е с такова значение, с каквото се дефинира. Това, което искам, е не да дълбая в теоретичната същност на термина „дигитален маркетинг“ (мога го, повярвай ми), а да създавам съдържание за онлайн маркетинг, което ще носи реална полза.

Ще научиш нещо, ще направиш една крачка по-нататък по пътя, който си поел или просто ще ти бъде приятно да прочетеш това, което съм написал.
Това е целта.

За всеки ли е онлайн маркетингът

Това, което най-често отказва хората от дигиталния маркетинг, е асоциацията с нещо техническо, което изисква специални умения.

Всъщност, техническата страна на онлайн маркетинга не е истинският проблем. Платформите, приложенията и инструментите, използвани в дигиталния маркетинг, са толкова интуитивни и user friendly, че буквално всеки може да се научи да работи с тях. Причината за това е проста и логична.

Големите искат парите на всеки

Опитайте се за миг да погледнете на света през очите на Гугъл, Фейсбук или някой от другите големи в онлайн бизнеса.

Ако използването на платформите им, като рекламен канал, изисква специални технически умения, това ще ограничи пазара до големите компании, които могат да си позволят да наемат висококвалифицирани специалисти. Малките ще останат извън играта.

Проучване на „Майкрософт“ показва, че броят на малките и средните предприятия в Европа е почти 99% от всички компании. В САЩ процентът е сходен.

Мислите ли, че Гугъл ще се лиши от този пазар само, защото има технически проблем, пречещ на потенциалните клиенти да му дадат парите си? Точно тази високотехнологична компания ще остави технически проблем да стане причина за загуба на пари?

Гугъл не само е направил софтуера си така, че всеки да може да работи с него, разработил е и безплатни обучителни програми, които да улеснят още повече този процес. За да засили интереса и да направи продуктите си по-атрактивни, интернет гигантът е създал и сертификати (сертификата е + в CV-то и повишава вероятността за добра реализация).

Една от най-популярните обучителни програми на Гугъл е „Дигитален гараж“. Целта на тази програма е да „закачи“ хора, които нямат никаква представа от дигитален маркетинг и да им създаде фундамент, позволяващ им да станат активни участници в онлайн бизнеса. Това също е част от усилията на компанията да масовизира продуктите си.

Подходът на Фейсбук не е по-различен. За социалната мрежа също са разработени обучителни модули и сертификационни програми.

Властелините на глобалната мрежа искат всички да им бъдат клиенти и са създали необходимите условия, за да се случи това. Така че, ако смяташ, че проблемът между теб и дигиталния маркетинг са техническите умения – нямаш проблем, имаш ограничаващ предрасъдък. Ако не ми вярваш – пробвай първите две лекции от „Дигитален гараж“ и сам ще се убедиш в това.

Предизвикателствата в дигиталния маркетинг

Дигиталният маркетинг е маркетинг

ова, за което се говори най-малко, когато става въпрос за дигитален маркетинг, е маркетингът. Маркетингът е най-подценената част от онлайн бизнеса, а всъщност, ако него го няма – нищо друго няма да работи. Технологиите са само ракета носител на маркетинговата концепция.

Проблемът с маркетинга в онлайн маркетинга е, че няма структурирано и подредено знание, което човек може да използва, за да влезе бързо в час. Големите имена в маркетинга не са digital хора и макар да са работили по темата онлайн маркетинг – не са създали нещо практично и лесно за използване.

Тук-там има доказани имена, които са навлезли в дълбочина, но само на конкретен аспект от онлайн маркетинга. Това, което те са написали, е от изключителна полза за хора, които вече имат известен опит, особено, ако са тясно специализирани в дадената ниша.

Знанието по онлайн маркетинг е разпръснато на стотици малки парченца, скрити под кориците на десетки книги. За да сглобиш от тях голямата картина, са нужни време, постоянство и много труд.

Психология за онлайн

Онлайн маркетингът е изкуството да създаваш отношения с човек, когото не виждаш. За да се получи, трябва да имаш известни познания по психология. Проблемът е, че традиционната потребителска психология не отчита особеностите на отношенията онлайн. Тя е базирана на идеята за офлайн бизнес. Тук обикновено изниква възражението: „човешкият мозък работи по един и същ начин, независимо дали става въпрос за онлайн или офлайн сделка“.

Това е и така и не съвсем така. Едно е да си купиш обувки, които можеш да видиш и пипнеш, от магазин с име: „Бачо Кольо“, друго е да си ги поръчаш от сайт, с домейн ba4o-kolio.com. Решението взема един и същ мозък, но пътищата, по които стига до него, са различни. Притесненията, възраженията на онлайн купувачът са различни от тези на офлайн купувача. От тук и поведението на потребителя е различно в едната и в другата среда.

Да се научиш бързо да учиш

ова означава да станеш добър в анализа. Не виждаш потенциалните си клиенти, но виждаш данните за поведението им. Това е обратната връзка, показваща как са реагирали на предложението ти.

На практика всички хора, занимаващи се с онлайн маркетинг, използват поне един инструмент за анализ. Малко са обаче тези, които наистина умеят да анализират.

Инструментите за анализ показват числа. Числата разказват истории. Анализът е умението да осмислиш историята и да разбереш поуката. Научавайки поуката можеш да направиш така, че резултатите да се подобрят. Ако предприемеш действие, на базата на обратната връзка и нещата не се подобряват, значи не си разбрал поуката. Учиш бавно.

Успешният маркетолог измерва само това, което има значение и учи бързо.

Техническите неща все пак имат значение

Това, че можеш да се научиш да работиш с всяко приложение, не значи, че можеш да се научиш да работиш с всички приложения (много са). Не се и налага.

Ако познаваш бранша и утвърдените имена в него, знаеш, че това са хора с тясна специализация. Един се е фокусирал върху Фейсбук, друг върху AdWords и т.н. Изводът, който можеш да направиш е, че няма как да си специалист по всичко.

Добрата комбинация е солиден фундамент (познания за базисните неща във всеки аспект на дигиталния маркетинг) и висока степен на експертиза в нещо конкретно.

Страхът от провал и желанието за успех

За да предприемеш действие, желанието за успех трябва да е по-силно от страха от провал. Често този страх става причина действието да се отлага. Звучи, като клише и е клише, но е вярно.

И на мен ми се случва да чувам упреци като: „много го мислиш“, „прекалено академично подхождаш“ и т.н.
Не ме е страх. Причината да отлагам действието е, че искам добре да обмисля и огледам всичко.

Не ми се иска да видя глупавата грешка, след като съм я направил. Не мисля, че това е предимство на стила ми на работа. По-скоро го приемам, като недостатък.

Дигиталния маркетинг не е сърдечно съдова хирургия, никой няма да умре от това, че е допусната грешка. Пък и загубите бързо и лесно могат да се ограничат и преустановят.
Освен това, грешки няма. Има успешни и неуспешни експерименти.

Искаш ли:

  • Да изградиш солиден фундамент от знания и умения в сферата на дигиталния маркетинг;
  • Да познаваш съвременните маркетингови концепции за онлайн маркетинг;
  • Да разбираш психологията на онлайн потребителите и да можеш да анализираш поведението им;
  • Да можеш да работиш с най-използваните приложения в онлайн маркетинга;
  • Да имаш вътрешна увереност и да не се страхуваш да експериментираш?

Ако отговорът на поне един от тези въпроси е „Да!“, не пропускай възможностите, които ти дава магистърската програма „Дигитален маркетинг“ на ВУЗФ.

Leave a Comment

Scroll to Top