Образование в България: Магистратура „Дигитален маркетинг“

Това е разказ в снимки за първия семестър на новата магистърска програма на ВУЗФ – „Дигитален маркетинг и бизнес финанси“.

Този разказ е протегната ръка към потенциалните магистри, които имат влечение към дигиталния маркетинг и намигане към тези, които виждат висшето образование в България през призмата на наложилите се клишета.

Суха и скучна теория, която отдавна е остаряла

Как ви звучи: „Обща теория на…“, „Основи на…“? Сухо и скучно, нали? Е, не винаги е така. Магистърската програма „Дигитален маркетинг“ също има своите „Основи на…“ и това е учебната дисциплина „Въведение в дигиталния маркетинг“. Тя е базирана на обучителната програма на Гугъл „Дигитален гараж“.

Тази програма е най-добрият начин да тръгнеш от нулата и да видиш голямата картина в онлайн бизнеса. Горещо препоръчвам! Направена е с мащабите и потенциала на Гугъл, безплатна е и я има на български език.

Основите може и да са скучни, но без тях няма как да се постигне баланс между знания и умения. Този баланс е с критично значение, защото да можеш, без да знаеш е като да действаш, без да мислиш.

За студентите от магистърската програма „Дигитален маркетинг“ основите не бяха скучни, доведоха до резултат.

Василена Бечева, Крaстина Таскова и Мариана Кобакова станаха първите студенти от магистратурата, положили успешно изпит за сертификата, който се издава от Гугъл и IAB Europe.

Василена е на висока позиция в компания от сферата на услугите, ежедневието и е силно натоварено и освен това е майка на две деца. Крaстина има собствен бизнес и достатъчно семейни ангажименти, в т.ч. с децата си. Мариана има бебе и помага в семейния бизнес.

Ако си студент и четеш това, следващият път, когато решиш да кажеш: „ходя на работа и затова не ми остава време за учене“, да знаеш, че не си единствен.

Има и други хора, които имат ангажименти, което не им пречи на ученето.

Фейсбук, но не само за забавление

Учебната дисциплина „Използване на социалните мрежи за бизнес“ е безспорния хит в първия семестър от магистърската програма „Дигитален маркетинг“. „Виновният“ за това е Анна Христова, основател на Creative Marketing.

Макар да няма особен опит, като преподавател, Анна успя да спечели студентите с отдадеността си и със своята лъчезарност.

Едно от нещата, които съм приел за репер, в работата си, като преподавател е: хората може и да не запомнят всичко, което си казал, те обаче ще запомнят как си ги накарал да се почувстват.

Е, в тази връзка Анна успя да постигне това, което се вижда на снимката. От нея става ясно и, защо една снимка казва повече от 1000 думи.

Има нещо по-добро от това да накараш хората, на които преподаваш, да се чувстват добре. То е, да се чувстват добре  и да постигат резултати.

Всички студенти успяха да тестват „на живо“ бизнес потенциала на Фейсбук, настройвайки и пускайки реклами за проектите, по които работят.

Изненадата дойде от това, че макар тези реклами да бяха първите, които студентите пускат, те доведоха до реални резултати.

Мариана успя да реализира сделка за семейния си бизнес, който е доста труден, от гледна точка на маркетинг. Освен това, постигна цена за лайк, на която много професионални маркетолози ще завидят.

Само тези, които се занимават професионално с дигитален маркетинг, знаят силата, с която мотивира първата онлайн сделка. Няма никакво значение какви са параметрите и. Единственото, което има значение е, че човекът ще повярва, че това е нещо, което работи.

За финал, не мога да пропусна любимото ми клише за образованието: „Това, което се учи в университетите, не може да се приложи в практиката“. Дали?

Да се почувстваш отново студент

След като почти 15 години съм зад катедрата на преподавателя във ВУЗФ, смених позицията. За няколко часа бях студент, благодарение на доц. д-р Мартин Димитров, преподавател по „Видео маркетинг и цифрова фотография“, една от учебните дисциплини в магистърската програма „Дигитален маркетинг“.

Освен чувството да бъдеш пак студент (което си струва, уверявам ви) успях да си припомня и неща, които бях позабравил. Например това, че най-ценното на образованието е, че то ти „купува“ време. Човек с опит може да ти даде толкова знания за един час, колкото сам не можеш да усвоиш за седмица. При това не е като да нямам опит. От една страна не съм спирал да уча, от друга – повечето неща, които знам, съм научил сам.

И още нещо – камъкът си тежи на мястото. Зад гърба си имам стотици, ако не и хиляди текстове, които съм илюстрирал, но никога не бях поглеждал на снимките от ракурса, който Мартин зададе.

Професионализма на Мартин е извън каквото и да е съмнение, както и умението да предава знанията си.

Той успя да спечели вниманието дори на Краси Логофетов, което никак не е лесно. Знам го от собствен опит.

Краси може да бъде добър пример за всеки студент. Той е от малкото хора, които разбират, че това, което човек постига е функция на това, което знае. Освен, че това не е първата му магистратура, има доста сертификати, които са с международно признат статут. Като се започне от този за вътрешен одитор (CIA) и се свърши с този за одитор по ISO.

Освен това е на ръководна позиция във Vivacom, което означава – с много ангажименти.

Въпреки всичко това, е намерил смисъл да отдели от времето си и да положи усилия, за да премине през обучението в магистърската програма „Дигитален маркетинг“ на ВУЗФ.

Не всичко е дъга, след дъжд и пътеки от розови листа

Естествено е в статия, като тази умерено да се похвалим. Това не означава, че си наместваме лавровия венец, за да полегнем на него.

Това е първата година на магистърската програма „Дигитален маркетинг“. Нормално е да има пропуски и проблеми.

Важното е, че го осъзнаваме и ще продължим да се стараем в името на каузата, че в България има качествено образование и то създава успешни хора. Защото знаем, че това е пътят към върха и много пъти сме показвали, че можем да го извървим.

Искаш ли да разбереш, защо това е най-добрата магистратура в областта на дигиталния маркетинг?

Виж конкурентните предимства на магистърската програма по дигитален маркетинг на ВУЗФ.

Повече информация за магистърската програма „Дигитален маркетинг“ можете да намерите тук.

Leave a Comment

Scroll to Top