Защо хората се провалят сами, пропускайки големите възможности в живота си

„Всички го правят“. Да правиш това, което правят „всички“, е най-лесния начин да се провалиш. Причината е, че си поставяш ниски цели, които лесно се постигат. Когато постигнеш целите си, губиш мотивация и ставаш един от многото. Кои са обаче многото? Ще посоча факти, които лесно може да бъдат проверени.

Ежегодно през месец март се публикува Докладът за световното щастие. През 2016 г. страната ни се нарежда на 129 място от общо 157 държави. Излишно е да казвам, че сме на последно място в Европа, ще отбележа само, че непосредствено преди нас са Сенегал и Република Конго.

70% от българите получават заплата под средната за страната и само 30% над 1000 лв. Всеки пети (над 1.6 млн. души) живее с доход под линията на бедност, която е 308,17 лв. месечно.

Ако правиш като всички, ще станеш като всички. Това ли искаш?

Какво ще кажат другите? Човекът е социално животно. Още от времето на възникване на човечеството та до наши дни хората изпитват вътрешна потребност да са част от цялото, от някаква общност. Това често води до конформизъм и отказ от собствените позиции, за да получиш одобрението на групата.

Да живееш живота, който другите очакват от теб, означава да се откажеш да живееш собствения си живот. Това може да ти струва много, в личен план, като кариера и в крайна сметка да доведе до пропиляване на голяма част от животът ти. По един или друг начин, рано или късно, човек разбира, че „данъкът обществено мнение“ е с висока цена, срещу която не получаваш нищо.

Живей собствения си живот, защото ти е единствен.

Нещата ще се оправят, но не днес. Много хора са склонни да виждат положителната промяна в живота си в бъдеще време. „Когато взема дипломата ще си намеря добра работа“. „Работата ми не ме удовлетворява, но като натрупам опит ще си намеря по-добра“. Тази верига може да се продължи още много, но не е нужно. Ясно е за какво става въпрос.

Ако нещата днес не са добри, утре няма да станат по-добри. Намери начина, по който времето, в което постигаш резултати е днес.

Причината не е в мен. Идеята, че причината за нещата, които не ти харесват, е извън теб не води до нищо добро. За това, което ти се случва не е виновно правителството, държавата или световната конспирация. При това правителство, в тази държава и в този свят има хора, които са постигнали това, което ти искаш. Значи ти също можеш.

Стивън Кови, един от големите в сферата на личностното развитие, говори за два кръга, около всеки човек. Единият е кръг на влияние (нещата, които можеш да промениш), другият, кръг на загриженост (нещата, които те касаят, но не можеш да промениш).

Започни с това, което можеш да промениш – със себе си

Зад трудностите се крият възможности. Хората са по-склонни да виждат това, което не може да стане, отколкото това, което може. „Такова е положението, заплатите навсякъде са такива“. Познато ли ви е? Истината е, че бизнесът има крещяща нужда от кадри, а голяма част от предприемачите планират вдигане на заплатите. Това е възможност, от която можеш да се възползваш, но не забравяй каква е размяната. Предприемачите купуват умения, не купуват дипломи.

Не прави важни избори с лека ръка. Проучи, събери информация, анализирай я и не забравяй: три пъти мери, веднъж режи. Когато го правиш, виж магистърската програма „Дигитален маркетинг“ на ВУЗФ.

Leave a Comment

Scroll to Top